12 Jan
Как да избера мощността на климатика, който ми е необходим за стаята?

Когато избирате климатик за дадена стая, със сигурност ще трябва да вземете предвид отговорите на следните въпроси:

- Каква е площта на помещението?

- Колко е висок таванът?

- Имам ли изолация?

- С хубава дограма ли съм?

Всичките тези фактори са от значение при избора на правилната мощност. Мощността, без да влизаме в подробности, се обозначава като "BTU", което е мерна единица, свързана със затопляне на даден обект. Важно е да знаете, че единствено площта не Ви гарантира, че сте взели правилно решение. Трябва да измерите КУБАТУРАТА на стаята. Формулата за изчисление е площта по височината. Например, ако стаята е 4 м. на 5 м. със стандартна височина 2.60 м., то кубатурата ще бъде 4x5x2.6 м. Това прави 52 кубични метра. За да се затопли 1 кубичен метър са необходими между 50 и 65 W в зависимост, разбира се, от това колко загуби има. Загубите зависят от това колко е изолирано помещението от околната среда. Т.е. при стая от 52 кубични метра са ни необходими W в диапазона между 2,600W до  3,380W. (2.6 kW - 3.38 kW)

Към всеки модел в нашия сайт можете да намерите таблица като по-долната, от която да се ориентирате какви KW отдават различните мощности на един и същи модел.


Хубаво е да сте наясно дали ще използвате климатика повече за отопление или за охлаждане, тъй като виждате, че kW са близки като стойност, но все пак са различни. По горе посочения пример, за помещението от 52 кубични метра, за което са нужни между 2.6 и 3.38 kW, подходящ би бил климатик 12000 BTU. Ако стойностите са гранични и сте наясно, че помещението НЕ Е добре изолирано, бихме Ви посъветвали да вземете по-мощен климатик, но в този случай няма как да разчитате на голяма енергийна ефективност.

При всички положения, отоплението и охлаждането с климатик е най-енергоспестяващата форма на контрол на климата, тъй като съвременните климатици изразходват максимум 1 kW, и то по-малко енергийноефективните. В същото време те отдават 3-4 kW енергия, която охлажда или отоплява обема. Един конвектор или т.нар. "духалки" харчат 2-3-4 kW, което е 3 или 4 пъти повече, а това със сигурност се отразява на сметките за ток. 

Ако имате нужда от съвет във връзка с избора на марка, модел, мощност и местоположение, свържете се с нас за безплатен оглед на тел. 0883381736 или 0895500602. С радост ще се отзовем на всички Ваши запитвания.